Τα ορθωτικά πέλματα, γνωστά σε όλους ως «πάτοι παπουτσιών» είναι ειδικές κατασκευές, οι οποίες τοποθετούνται μέσα στα παπούτσια και χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση παθολογιών και την ανακούφιση των συμπτωμάτων.
Με την χρήση των ορθωτικών γίνεται καλύτερη κατανομή των φορτίων που ασκούνται στον άκρο πόδα.
Στις μέρες μας τα ορθωτικά χρησιμοποιούνται ευρέως. Σύμφωνα όμως με την σύγχρονη επιστημονική βιβλιογραφία, τα ορθωτικά δεν είναι για όλους τους ανθρώπους και όλες τις παθολογίες. Δεν έχουν αποτέλεσμα σε πολλές κοινές παθολογίες όπως ο πόνος στην μέση ή στο ισχίο όπως πολλοί πιστεύουν. Αντιθέτως μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην θεραπευτική προσέγγιση παθολογιών του άκρου πόδα όπως υψηλή κάμαρα, τενοντοπάθεια αχιλλείου, σύνδρομα καταπόνησης κτλ.
Για τον λόγο αυτό ένα απλό «σκανάρισμα» των πιέσεων που ασκεί το πέλμα στο έδαφος δεν αρκεί για την απόφαση της χρήσης των ορθωτικών πελμάτων.
Στο PeakPhysio ενεργούμε διαφορετικά. Η αξιολόγηση γίνεται κλινικά.
Εξετάζονται, δηλαδή, όλες οι παράμετροι, οι οποίες επηρεάζουν την παθολογία και συνδυάζονται με τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα για να καταλήξουμε στην απόφαση για το αν τα ορθωτικά θα βοηθήσουν στην εξάλειψη της εκάστοτε παθολογίας.
Η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει την λήψη ιστορικού, τα σωματομετρικά χαρακτηριστικά, την κλινική αξιολόγηση του άκρου πόδα, την ποσοτική μέτρηση σε περιπτώσεις αποκλίσεων καθώς και την εκτίμηση των καθημερινών δραστηριοτήτων του κάθε ατόμου.
Με τον τρόπο αυτό γίνεται η λήψη της απόφασης για το αν το συγκεκριμένο άτομο είναι κατάλληλο ή όχι για την χρήση ορθωτικών.
Επίσης, μέσω αυτής της διαδικασίας επιλέγεται και η σκληρότητα του υλικού των ορθωτικών καθώς και οι τυχόν διορθώσεις που απαιτούνται για την καλύτερη προσαρμογή στο κάθε άτομο αλλά και την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος.
Σε περίπτωση εμφάνισης κάποιου προβλήματος ή ενόχλησης υπάρχει η δυνατότητα επιδιόρθωσης ανά πάσα στιγμή.
Τέλος, επειδή η προσέγγιση μας είναι σφαιρική, τα ορθωτικά μας «συνοδεύονται» από εργονομικές συμβουλές και συμβουλές διαχείρισης των καθημερινών/ αθλητικών δραστηριοτήτων, καθώς επίσης και από πρόγραμμα θεραπευτικής άσκησης για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος.