2310 865875

-A A +A
Εργονομικές συμβουλές γραφείου

Εργονομικές συμβουλές γραφείου

Εργονομικές συμβουλές γραφείου

Η χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή, του κινητού και γενικά των ηλεκτρονικών συσκευών έχει αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια και πλέον αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας και της εργασίας μας.

Οι επιβαρύνσεις στον εργασιακό χώρο έχουν επιπτώσεις και στην καθημερινότητα του εργαζόμενου, καθώς μειώνουν την ποιότητα της ζωής του και αυξάνουν τα έξοδα τόσο για τον ίδιο (εξετάσεις- θεραπείες) όσο και για τον εργοδότη (απουσία από την εργασία- αναρρωτική άδεια).

Οι επιβαρύνσεις στον εργασιακό χώρο είναι αποτέλεσμα τόσο της λανθασμένης θέσης και χρήσης του εξοπλισμού, όσο και της έλλιπούς ενημέρωσης για την σωστή χρήση του. Συμβαίνουν συνήθως από παραμονή στην ίδια θέση για μεγάλο χρονικό διάστημα ή από επαναλαμβανόμενες κινήσεις και χαρακτηρίζονται ως: τραυματισμοί λόγω επαναλαμβανόμενης καταπόνησης.

Εργονομία είναι η εφαρμοσμένη επιστήμη που έχει ως αντικείμενο τη βελτίωση της ανθρώπινης απόδοσης, υγείας και ευεξίας μέσω της συμβολής στο σχεδιασμό εργαλείων, μηχανών, μεθόδων και περιβάλλοντος εργασίας. Η Εργονομία έχει ως βασική αρχή να θέτει τις ανάγκες και τις δυνατότητες του ανθρώπου-χρήστη στο επίκεντρο του σχεδιασμού.

Στο PeakPhysio θεωρούμε την Εργονομία αναπόσπαστο κομμάτι του πλάνου αποκατάστασης. Παρακάτω σας παραθέτουμε κάποια χρήσιμα στοιχεία σχετικά με τη σωστή χρήση του εξοπλισμού στο χώρο εργασίας.

Συμβουλές για καθιστική εργασία

  • Κάντε συχνά διαλείμματα, ανά 30-45 λεπτά. Αξιοποιήστε το διάλλειμα σας κάνοντας ασκήσεις και διατάσεις.
  • Χρησιμοποιήστε μαξιλάρι για στήριξη της οσφύος, αν δεν διαθέτει η καρέκλα σας.
  • Εάν θέλετε να επιλέξετε γραφείο προτιμήστε standing desk έτσι ώστε να εναλλάσσετε τις θέσεις εργασίας μειώνοντας την παρατεταμένη ίδια θέση.

 



Η οθόνη

  • Δεν πρέπει να υπάρχουν αντανακλάσεις στην οθόνη μας, είτε από φυσικό φως είτε από το φωτισμό του δωματίου, γιατί προκαλείται περαιτέρω κόπωση στα μάτια.
  • Η εικόνα στην οθόνη πρέπει να είναι σταθερή και να μην τρεμοπαίζει. 
  • Η οθόνη πρέπει να είναι τοποθετημένη με τέτοιο τρόπο, ώστε το πάνω μέρος της να είναι στο ίδιο ύψος με τα μάτια.
  • Όσο χαμηλότερη ανάλυση επιλέξουμε, τόσο μεγαλύτερα βλέπουμε τα αντικείμενα στην οθόνη μας. 
  • Εάν νιώθετε την ανάγκη να πλησιάζετε πολύ στην οθόνη για να δείτε, σκεφτείτε μήπως είναι αποτέλεσμα προβλήματος στην όραση σας.

    Στα παρακάτω βίντεο θα δείτε τα κοινά λάθη που κάνουμε και τις λανθασμένες θέσεις που πρέπει να αποφεύγουμε έτσι ώστε να μειώσουμε τα ποσοστά καταπόνησης, τόσο στον εργασιακό μας χώρο όσο και στην εργασία στο σπίτι.

Share this post: 

Σχετικά με εμάς

Το Peak Physio είναι ένα κέντρο φυσικοθεραπείας που ασχολείται με την πρόληψη και την αποκατάσταση των μυοσκελετικών παθήσεων και διαταραχών καθώς και την αποκατάσταση των αθλητικών κακώσεων. Στόχος μας η επίτευξη των προσωπικών σας επιδιώξεων και η βελτίωση της ποιότητας ζωής, ανεξαρτήτου ηλικίας ή επιπέδου φυσικής κατάστασης.

Ώρες Λειτουργίας

Δευ: 13:00 - 21:00
Τρι: 13:00 - 21:00
Τετ: 13:00 - 21:00
Πεμ: 13:00 - 21:00
Παρ: 13:00 - 21:00
Σαβ: Κλειστά
Κυρ: Κλειστά

Επικοινωνία

Peak Physio | Κέντρο Φυσικοθεραπείας Θεσσαλονίκη

Β. Όλγας 103, Θεσσαλονίκη, 54643

2310 865875

2310 865875

698 7676 309

697 6496 617

info[a]peakphysio.gr

www.peakphysio.gr

Newsletter

Newsletters

Newsletters

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Βρείτε Μας